Eetstoornis

website banner eetstoornissen

Wat is een eetstoornis?

Mensen met een eetstoornis zijn erg veel bezig met eten, hun gewicht en lichaamsbeeld. Dit heeft veel invloed op hun dagelijkse leven. Vaak zijn er onderliggende problemen die de eetstoornis veroorzaken of in stand houden. Er zijn verschillende eetstoornissen. 

Anorexia nervosaboulimia nervosa en eetbuistoornis zijn de bekendste eetstoornissen. Kortweg krijgt iemand met anorexia te weinig voedsel binnen, soms in combinatie met gedrag om het eten weer kwijt te raken, zoals veel bewegen of het gebruik van laxeermiddelen. In tegenstelling tot het vasten bij anorexia, heeft iemand met boulimia eetbuien in combinatie met gedrag om het eten weer kwijt te raken. En bij iemand met een eetbuistoornis spelen vooral eetbuien een rol. Op de pagina over symptomen en de specifieke pagina’s over deze stoornissen lees je er meer over. 
Veel eetstoornissen zijn een manier om om te gaan met emoties en gevoelens. De lijdensdruk is vaak groot.

Andere eetstoornissen die voorkomen zijn onder andere het nachtelijk eetsyndroom, waarbij iemand het meeste eet na het avondeten. Of orthorexia, waarbij iemand dwangmatig bezig is om zo gezond mogelijk te eten. Ook bestaan er verschillende voedingsstoornissen. Zoals pica, de ruminatiestoornis en de vermijdende/restrictieve voedselinnamestoornis (ook wel ARFID genoemd). 

Gevolgen

Een eetstoornis heeft vaak gevolgen op verschillende gebieden. Naast de lichamelijke gevolgen als gewichtsverlies of gewichtstoename, een lage bloeddruk, hartritmestoornissen en vermoeidheid, ervaren veel mensen problemen met werk of school en hun sociale leven. Ook kunnen ze veel last hebben van gevoelens van schaamte en schuld en de dwangmatigheid van de eetstoornis. 

Behandeling nodig

Als iemand een eetstoornis heeft, is het belangrijk dat diegene hulp krijgt. Zonder behandeling gaat de eetstoornis in de meeste gevallen niet weg. Toch worden mensen met een eetstoornis hier niet altijd voor behandeld. Zorgverleners of ouders merken het niet altijd op en sommige mensen willen liever geen verwijzing voor hulp. Ook kan het zijn dat ze het voor zichzelf en naar anderen toe ontkennen hier last van te hebben. Een eetstoornis kan ze doen geloven dat ze helemaal niet zo ziek zijn, terwijl dit zeker wel het geval is. 

Vrouwen en mannen

Een eetstoornis komt over het algemeen vaker voor bij vrouwen, maar ook mannen kunnen een eetstoornis ontwikkelen. Doordat veel zorgverleners geen eetstoornis verwachten bij jongens en mannen worden eetstoornissen bij deze groepen vaak later opgemerkt. 
De stoornis kan op elke leeftijd ontstaan, maar vooral anorexia en boulimia beginnen vaak bij jongeren of jongvolwassenen. 

Tips voor (naasten van) iemand met een eetstoornis

Heb jij of heeft iemand in jouw omgeving last van een eetstoornis en vraag jij je af wat je kan doen? In onze flyer lees je tips hoe je met een eetstoornis om kan gaan. 

Direct contact met een hulpverlener

Heb jij of heeft iemand in je omgeving te maken met een eetstoornis en heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.