Eenzaamheid

YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld heb. Bekijk hier de video op YouTube of pas hier je Cookie instellingen aan.

Wat is eenzaamheid?

Iedereen voelt zich wel eens alleen, eenzaam of verlaten. Geen prettig gevoel, maar het gaat meestal vanzelf weer over. Iemand is eenzaam, wanneer die een verdrietig, leeg gevoel heeft omdat die mensen om zich heen mist. Of de persoon heeft mensen om zich heen, maar mist een emotionele band. 

Symptomen eenzaamheid

Als je eenzaam bent, voel je je niet verbonden met anderen, met de omgeving, met de wereld. Daar kunnen allerlei gevoelens en gedragingen bijkomen. Dit zijn voorbeelden van symptomen die horen bij eenzaamheid: 

  • Een verdrietig, leeg, machteloos of angstig gevoel. 
  • Negatieve gedachten en een laag zelfbeeld. 
  • Sociale onhandigheid, verlegenheid, onzekerheid, moeilijk contact leggen, gepest worden
  • Claimgedrag versus vermijdingsgedrag. 
  • Niet in staat zijn om de eenzame situatie te veranderen. 
  • Stress, lichamelijke klachten als hoofdpijn en benauwdheid. 
  • Somberheid, futloosheid, gebrek aan eetlust en slaapproblemen
  • Gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen en/of alcohol.

De kenmerken van eenzaamheid verschillen per persoon. Ben je op zoek naar wat tips en adviezen over jouw persoonlijke situatie? Neem contact op met MIND Korrelatie.

Er zijn geen resultaten gevonden. Controleer de spelling of probeer een andere zoekterm.

Verschil tussen emotionele en sociale eenzaamheid

 Je hebt last van emotionele eenzaamheid als je een hechte en intieme band mist met één of meerdere mensen. 

Je hebt last van een sociale eenzaamheid als je minder contact hebt met anderen dan dat je zou willen. Je sociale netwerk van bijvoorbeeld vrienden, kennissen of collega's is kleiner dan je wenst.

Oorzaken eenzaamheid

Vaak is het een wisselwerking tussen wat er in de persoon zelf ligt en zijn omstandigheden of iemand eenzaamheid ervaart. Genetische factoren, persoonlijkheidskenmerken en verwachtingen kunnen invloed hebben. Maar ook veranderingen in het sociale leven en omstandigheden.  

Voorbeelden van oorzaken van eenzaamheid zijn: 

  • Verlies door overlijden of scheiding van een partner of andere geliefden. 
  • Een verhuizing of ontslag. 
  • Een langdurig ziekbed, een psychische aandoening, chronische ziekte, een handicap, verblijf in een ziekenhuis, verpleeghuis of in een gevangenis. 
  • Tegen de zin alleen wonen. 
  • Eenzaamheid is een probleem van alle leeftijden. Maar bij de groep van 75 jaar en ouder komt eenzaamheid vaker voor. Zij hebben minder contact met andere mensen dan ze zouden willen. En zij missen vaak een hechte intieme band, bijvoorbeeld omdat hun partner is overleden.  
  • Te laag inkomen voor sociale activiteiten. Als je weinig geld hebt, kan je bewust of onbewust besluiten activiteiten uit de weg te gaan. Toch hebben veel mensen begrip voor zo'n situatie. Mogelijk kun je iets met iemand ondernemen dat geen geld kost. Met enige creativiteit is veel mogelijk met weinig geld. 

Hulp bij eenzaamheid

Op zoek naar tips en inzichten in jouw gevoelens van eenzaamheid? Wij geven je in deze gratis flyer handvatten om eenzaamheid aan te pakken. Denk aan tips over het bouwen aan een sociaal netwerk, bijstellen van je verwachtingen en werken aan een positief zelfbeeld.  

Persoonlijk advies bij eenzaamheid

Als je je eenzaam voelt en daar last van hebt, bel, chat, app of mail dan met MIND Korrelatie. Je kunt in alle rust je eenzaamheidsprobleem bespreken met onze hulpverleners. Wij geven je advies om je eenzaamheid aan te pakken en eventueel verwijzen we je door naar hulp. Erover praten geeft ruimte en lucht op!

Algemene tips als je je eenzaam voelt

Eenzaamheid kun je doorbreken door weer het contact met andere mensen op te pakken. Dat kun je op verschillende manieren doen:

  • Denk aan het aanhalen van 'oude contacten' of het deelnemen aan een groepsactiviteit rondom een bepaalde interesse, hobby of sport waarbij je mensen kunt ontmoeten. 
  • Neem deel aan een maatjesprojecten, waarbij je gekoppeld kunt worden aan een 'maatje', meestal een vrijwilliger, met wie je samen iets leuks gaat doen of mee praat. 
  • Je kan laagdrempelig contact zoeken met anderen via internet, bijvoorbeeld via een forum of social media.

Als je niet goed weet hoe je het contact met anderen kunt aangaan, bijvoorbeeld hoe je een praatje kunt maken of een vriendschap onderhoudt, kan het handig zijn een training sociale vaardigheden te volgen.   

Via internet, de gemeente, het buurtteam of de huisarts kun je meer informatie krijgen over de mogelijkheden voor activiteiten en ondersteuning bij jou in de buurt. Een hulpverlener van MIND Korrelatie kan ook goed meekijken met waar je in de regio terechtkunt.  

Tips bij psychische klachten op oudere leeftijd

Eenzaamheid, veel piekeren, snel geïrriteerd of in de war zijn. Bent u al wat ouder en ervaart u psychische klachten? Bijvoorbeeld omdat u het hierdoor lastig vindt om te koken of af te spreken met familie en vrienden. In onze gratis flyer geven we tips die u helpen om hiermee om te gaan. Ook is deze flyer geschikt om een oudere met psychische problemen beter te begrijpen en te ondersteunen.