Online test voor herkennen zelfstigma

Om zelfstigma beter te herkennen is er vanaf vandaag een zelftest beschikbaar. Bijna de helft van de mensen met een psychische aandoening lijdt onder zelfstigma. Men denkt bijvoorbeeld dat de negatieve opvattingen over psychische aandoeningen waar zijn. Daardoor voelen veel patiënten zich minderwaardig of onzeker. Zó onzeker dat het herstel in de weg staat.

Er zijn te weinig mensen bekend met het bestaan van zelfstigma. Terwijl achteraf veel mensen vertellen dat de zelfstigma hen enorm belemmerde. Zo vertelt Anne: “Als je een voorbeeld wilt van zelfstigma? Ik schaamde me echt helemaal kapot. Vond dat ik geen hulp verdiende. Ik hield iedereen op afstand en vertelde niemand over mijn aandoening.” Van belang is dat mensen zich bewust zijn van zelfstigma, omdat ondersteuning kan helpen bij het doorbreken en oplossen ervan.

De test is ontwikkeld door Samen Sterk zonder Stigma in samenwerking met de Toolbox Zelfstigma van Stichting ZON en RIBW Brabant. Het is gebaseerd op de uitgebreide vragenlijst die vooraf ging aan de ontwikkeling van de Toolbox Zelfstigma. In deze verkorte versie wordt gemeten in hoeverre iemand met psychische aandoeningen zich mogelijk laat belemmeren door zelfstigma. Toolbox-ontwikkelaar Monique van Biezen legt uit: “Mensen kunnen zich onzeker of minderwaardig voelen door hun psychische aandoening. Men denkt bijvoorbeeld dat de psychische aandoening voor een groot deel aan henzelf ligt. Het zorgt ervoor dat mensen geen hulp zoeken of zich sociaal en maatschappelijk terugtrekken. En dat willen we veranderen.”

Je kunt worden ondersteund bij het herkennen van zelfstigma en het doorbreken en ervan. Op de site staan naast de test ook tips en doorverwijzingen naar tools voor mensen die eronder gebukt gaan, maar ook voor de omgeving en hulpverleners. Tijdens de lancering van de test worden mensen opgeroepen vooral goed naar zichzelf te kijken. Naast de website worden ook tipkaartjes uitgegeven met daarop een ‘opsteker’. Daarnaast wordt samengewerkt met Korrelatie. Mensen met urgente vragen kunnen contact opnemen met deze hulplijn.