Fobieën

Een fobie is een psychische aandoening waarbij iemand een grote angst ontwikkelt voor specifieke zaken of situaties. Bijvoorbeeld voor wespen of liften. De redenen zijn meestal onduidelijk en de angst staat niet in verhouding tot de reële bedreiging. Iemand met een fobie is zich hier goed van bewust.

Soorten fobieën

Er bestaan twee soorten fobieën:

Sociale fobie (of sociale angststoornis)
Bij een sociale fobie lijkt het alsof u erg verlegen bent. U voelt zich vooral in (onbekend) gezelschap onzeker.

  • U heeft vaak last van blozen of trillen of de angst dat dit gebeurt in gezelschap.
  • U heeft steeds het gevoel het niet goed te doen.
  • De angst om vreemd gevonden te worden beheerst uw hele doen en laten.
  • Contacten leggen is een groot probleem.

Een sociale fobie kan zich verschillend uiten. Bijvoorbeeld de angst om iemand te ontmoeten, te telefoneren, in het openbaar te spreken of in een restaurant te eten.

Specifieke fobie

  • Een extreme angst voor één bepaald ding, dier of situatie. Bijvoorbeeld vliegangst, hoogtevrees, claustrofobie, angst voor de tandarts of voor spinnen.

Met een specifieke fobie kunt u vaak goed leven. Vliegtuigen en spinnen kunt u bijvoorbeeld vrij gemakkelijk vermijden.

Hulp bij fobieën

Soms kan een fobie spontaan overgaan, maar vaker is therapie noodzakelijk. Een fobie gaat niet over door wilskracht. Vaak weten mensen dat hun angst irrationeel is. Misschien schaamt u zich voor uw fobie. Dit kan er toe leiden dat u niet naar hulp zoekt, en behandeling uitstelt. Neem anoniem contact op met Korrelatie om over uw probleem te praten, wij kunnen u misschien verder helpen. U kunt bellen, mailen of chatten.