Bipolaire stoornis (manisch depressief)

Een manische depressie kenmerkt zich door sterk wisselende stemmingen en activiteit. Periodes van uiterste uitbundigheid en daadkracht (manie) wisselen af met periodes van diepe neerslachtigheid en inactiviteit (depressie).
De bipolaire stoornis is niet te genezen. Medicijnen kunnen de symptomen en intensiteit van de manische depressie wel verminderen.

Verschijnselen van een manie

  • Zeer zelfverzekerd voelen, de eigenwaarde overschatten en denken de hele wereld aan te kunnen.
  • Aanhoudend extreem opgewekt of juist prikkelbaar (dysfoor).
  • Nauwelijks behoefte aan slaap.
  • Boordevol plannen en een overvolle agenda.
  • Veel en gejaagd praten en denken, van de hak op de tak springen.
  • De geringste prikkel van buiten trekt aandacht en leidt af.
  • Ontremming en risicovol gedrag, zoals veel geld uitgeven, onverantwoorde investeringen doen, flirten en wisselende (onveilige) seksuele contacten aangaan.

Uiteindelijk overheerst de chaos en is alle controle zoek. De greep op de werkelijkheid raakt verloren, er kunnen (grootheids)wanen ontstaan en zelfs suicidegedachten. Over de tegenpool van de manie kunt u verder lezen bij depressie en dysthyme stoornis.

Leven met een manische depressie

Leven met extreme stemmingsschommelingen is moeilijk en zwaar. Het zet relaties onder druk en heeft consequenties voor het sociale en werkzame leven. Mensen die manisch zijn, vinden vaak zelf dat het heel goed gaat en vragen dus geen hulp. Maar het is juist belangrijk de manie of depressie zo snel mogelijk te behandelen. Dit kan met medicijnen en met hulp van een psycholoog of psychotherapeut. Voorlichting over de stoornis is voor iedereen zinvol, ook voor partners, familie en vrienden; het helpt bij het herkennen van de eerste signalen van een depressie of een manie en bij het omgaan met de verschijnselen.

Hulp bij een bipolaire stoornis

Hebt u een bipolaire stoornis of is iemand in uw omgeving manisch depressief? Als u behoefte hebt om hierover met ons te praten, bel dan met Korrelatie. Wij bieden advies en hulp, toegesneden op uw persoonlijke situatie. U kunt bellen, mailen en chatten.