Postnatale depressie

Een postnatale depressie (of postpartum depressie) ontstaat in de regel binnen vier maanden na de geboorte van een kind, een abortus of een miskraam. De verschijnselen zijn dezelfde als bij andere vormen van depressies: angst, slapeloosheid, neerslachtigheid. Het contrast tussen de blijdschap rondom de geboorte van een kind en de sombere gevoelens die de moeder overvallen kan heel verwarrend zijn. Een postnatale (postpartum)depressie komt voor na 10 tot 15% van de bevallingen.

Oorzaken van een postnatale depressie

Er is geen eenduidige oorzaak voor een postnatale depressie. Mogelijke lichamelijke factoren zijn gelegen in een veranderde hormoonhuishouding tijdens de zwangerschap en na de bevalling:

  • Ontregeling van de bloedsuikerspiegel.
  • Verstoorde schildklierfunctie.
  • Een zware bevalling.
  • Een tekort aan vitamines en mineralen.

Mogelijke sociale of psychische oorzaken:

  • Zorgen over de opvoeding.
  • Relatieproblemen.
  • Het kind is niet gewenst.
  • Te hoge verwachtingen van jezelf als moeder, of van de omgeving.

Aanleg kan ook een factor zijn. Vrouwen die vóór de bevalling al depressieve verschijnselen hadden, of bij wie depressie in de familie voorkomt, zijn vatbaarder voor een postnatale depressie. Dit geldt ook voor vrouwen die al last hadden van premenstruele stemmingswisselingen.

Symptomen van een postnatale depressie

50 tot 80% van de vrouwen heeft de eerste dagen na een bevalling last van spontane huilbuien, prikkelbaarheid, wisselende stemmingen, nervositeit en slaapproblemen. Meestal gaat deze ‘baby blues’ binnen twee weken na de bevalling vanzelf over.

Bij een postnatale depressie zijn de symptomen ingrijpender en langer van duur.
Er is dan bijvoorbeeld ook sprake van angst, schuldgevoelens, verminderd gevoel van eigenwaarde, en soms ook van gebrek aan interesse in het kind.

Hulp bij een postnatale depressie

Een postnatale depressie is zeer ingrijpend. Het is moeilijk om hier op eigen kracht uit te komen. Aarzel niet om contact op te nemen met Korrelatie. Wij bieden u hulp en advies, toegespitst op uw persoonlijke situatie. U kunt bellen, mailen of chatten.