Anorexia

Appel, glas water, meetlint, anorexia en afvallen

Wat is anorexia?

Als je te maken hebt met de eetstoornis anorexia (officiële naam: anorexia nervosa ) ben je erg bang om aan te komen of dik te worden, ook al zit je gewicht ver onder wat passend en gezond is voor je leeftijd en lengte. Je doet van alles om niet aan te komen, zoals extreem weinig eten, veel bewegen of braken.

Mensen met anorexia hebben een verstoord lichaamsbeeld. Al kun je je ribben tellen, toch voel je je dik en zie je een zwaarder persoon in de spiegel. Het afvallen geeft houvast, een gevoel van controle en het gevoel ergens goed in te zijn. Eten gaat meestal volgens een dwangmatig patroon en je stelt jezelf eisen voordat je mag eten. Je moet bijvoorbeeld eerst 10 keer de trap op en af en dan mag je pas een bakje yoghurt.

Er zijn geen resultaten gevonden. Controleer de spelling of probeer een andere zoekterm.

Het woord anorexia komt uit het Grieks en betekent letterlijk 'gebrek aan eetlust'. Nervosa verwijst naar dat het komt door een psychische aandoening. Toch hebben mensen met anorexia nervosa geen gebrek aan eetlust, maar ze hebben een extreme angst om in gewicht aan te komen. 

Symptomen anorexia

De symptomen bij anorexia verschillen per persoon. Deze symptomen komen vaak voor:

  • Ernstig gewichtsverlies: Je hebt een te laag gewicht voor je leeftijd en lengte.
  • Intense angst voor gewichtstoename: Je bent extreem bang om aan te komen, zelfs als je erg dun bent. 
  • Beperkt eten: Het vermijden van maaltijden of extreem weinig eten. Je telt de hele dag hoeveel calorieën je binnenkrijgt. 
  • Verstoord lichaamsbeeld: Je ervaart jezelf als dik, zelfs als anderen zien dat je dun bent. 
  • Minder sociale activiteiten: Je doet minder sociale activiteiten met vrienden en familie. Zeker als je in gezelschap moet eten. 
  • Lichamelijke klachten: Bijvoorbeeld, weinig energie, duizeligheid, vermoeidheid, haaruitval, constant koud hebben, broze nagels, uitblijven van menstruatie.
  • Emotionele klachten: Je voelt je depressief, angstig of prikkelbaar. Je kan ook last hebben van perfectionisme en laag zelfbeeld. 

Wil je meer weten over anorexia voor jezelf of voor een naaste? Heb je behoefte aan persoonlijk hulp of advies? Neem gratis (en anoniem) contact op met onze hulplijn MIND Korrelatie.

2 typen anorexia

Het restrictieve type: Ook wel beperkende vorm genoemd. Mensen met dit type anorexia eten niet, heel weinig of selectief om op die manier af te vallen, soms in combinatie met overdreven veel lichaamsbeweging.

Het purgerende type: Ook wel gemende vorm genoemd. Mensen met dit type anorexia eten ook heel weinig of selectief, maar hebben daarnaast ook eetbuien die ze compenseren door te braken of laxeermiddelen te gebruiken.

Daarnaast heb je ook nog anorexia athletica (waarbij je ongezond veel sport) en orthorexia (waarbij je zo gefocust bent op gezond eten, dat het ongezond wordt). 

Gevolgen anorexia

Anorexia kan gepaard gaan met verschillende lichamelijke klachten, doordat iemand niet voldoende voeding, vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Voorbeelden zijn haaruitval, het uitblijven van menstruatie, uitdroging en problemen met de maag en darmen. 

Anorexia kan zulke ernstige lichamelijke gevolgen hebben, dat je eraan kan overlijden. Het is dan ook erg belangrijk dat mensen met anorexia of mensen die zich herkennen in de symptomen hulp zoeken.

Hulp bij anorexia

Heb jij eetproblemen en twijfel je of je hulp nodig hebt? Blijf er niet mee rondlopen! Neem iemand in je omgeving in vertrouwen en zoek professionele hulp of begeleiding. Naar de huisarts gaan is een eerste stap om professionele hulp te vragen. Jouw huisarts kan je ondersteunen en je indien nodig doorverwijzen. 

Is de stap naar de huisarts nog wat te groot. Dan kan je ook anoniem en gratis contact opnemen met de hulplijn MIND Korrelatie. Zij kunnen je helpen een goede hulpvraag te formuleren of samen te kijken wat in jouw persoonlijke situatie de beste stap is om te nemen. Ook naasten kunnen terecht bij MIND Korrelatie. 

Tips voor (naasten van) iemand met een eetstoornis

Heb jij of heeft iemand in jouw omgeving last van een eetstoornis en vraag jij je af wat je kan doen? In onze flyer lees je tips hoe je met een eetstoornis om kan gaan. 

Meer weten over eetstoornissen en anorexia

  • Lees meer over de verschillende eetstoornissen
  • Het Leontienhuis is een centrum voor herstel waar met behulp van ervaringsdeskundige vrijwilligers mensen met een eetstoornis en hun omgeving worden geïnformeerd en gecoacht in de strijd tegen de eetstoornis.
  • Stichting JIJ is een vrijwilligersorganisatie en biedt ervaringsdeskundige ondersteuning aan iedereen die zelf of in zijn/haar omgeving te maken heeft met een eetprobleem of eetstoornis.
  • Weet, vereniging rond eetstoornissen is dé landelijke patiëntenvereniging voor mensen met een eetstoornis en hun omgeving.