Boulimia nervosa

Boulimia nervosa is net als anorexia nervosa een dwangmatige, psychische eetstoornis. Voor beide stoornissen geldt dat uiterlijk en gewicht grote punten van zorg zijn. Het grote verschil is, dat bij boulimia nervosa meestal geen sprake is van opvallend gewichtsverlies.

Kenmerken van boulimia

U kunt met boulimia nervosa een ogenschijnlijk normaal leven leiden. Het afwijkende eetpatroon valt niet erg op; uit schaamte voor de omgeving eet u vaak stiekem. ’s Nachts, alleen in de keuken bij de koelkast bijvoorbeeld. Omdat u zichzelf niet uithongert en dus niet sterk vermagert, is de stoornis voor de omgeving vaak moeilijk te herkennen. Maar er zijn veel problemen: u bent verslaafd aan eten, u hebt geen controle meer over uw eetgedrag. Omdat u niet te dik wilt worden gaat u laxeren, braken of een tijdje vasten. Vervolgens geeft u zich weer over aan de eetbuien.
Lees over overeenkomsten en verschillen van eetstoornissen ook bij anorexia nervosa en eetbuienstoornis.

Gevolgen van boulimia nervosa

Lichamelijke gevolgen:

  • Het vele braken leidt tot keelpijn, een schorre stem, opgezette speekselklieren, beschadigde slokdarm en een aangetast gebit.
  • Dikke darm, nieren en lever hebben ernstig te lijden onder veelvuldig (op den duur verslavend) laxeermiddelengebruik.
  • Er kan een tekort aan kalium, vitaminen en mineralen ontstaan.

Sociale gevolgen:

  • Iemand met boulimia nervosa voelt zich vaak niet lekker en zegt daarom afspraken af. Het stiekeme eten kost veel tijd en gaat ten koste van sociale contacten en activiteiten. Het gevaar van eenzaamheid en isolement ligt hierdoor op de loer.
  • De kosten van de grote hoeveelheden voedsel en laxeermiddelen kunnen financiële problemen geven.

Hulp bij boulimia nervosa

Het kan prettig en nuttig zijn om uw ‘geheim’, wat boulimia vaak is, te bespreken.
Neem contact op met Korrelatie. Wij kunnen samen met u het probleem bespreken. Onze hulpverleners kunnen u advies en hulp bieden, toegespitst op uw persoonlijke situatie. U kunt bellen, mailen en chatten.