Pubers

Bel Korrelatie voor gratis professioneel advies. Blijf er niet mee zitten!
0900 1450 (15 cent p/m)
Op werkdagen van 9.00 tot 18.00 uur

De puberteit is de levensfase tussen kind en volwassenheid. Het kind maakt allerlei lichamelijke en psychische veranderingen door die hem of haar voorbereiden op een leven als volwassene. Veel pubers zoeken in deze tijd de grenzen op van hun onafhankelijkheid.

Problemen bij het opvoeden van pubers

Veel pubers lijken in hun weg naar zelfstandigheid van ene dag op de andere te veranderen van een gezellig kind in een tegendraadse zoon of dochter.

Er ontstaan dan ook regelmatig opvoedingsproblemen tussen pubers en ouders. Verkeerde vrienden, spijbelen, urenlang gamen en geen huiswerk maken; het zijn maar een paar voorbeelden van gedrag dat ouders van pubers tot wanhoop kan drijven. Als u er middenin zit lijkt het soms nooit meer goed te komen met uw weerbarstige, eigenzinnige puber. Denk dan af en toe terug aan uw eigen puberteit en weet dat het bijna altijd weer in orde komt.

Omgaan met pubers

  • Stel duidelijke regels waar u niet vanaf wijkt. Laat uw puber zien dat de regels soepeler worden als hij of zij er op een verantwoordelijke manier mee omgaat.
  • Probeer in gesprek te blijven met uw puber. Praten met uw puber betekent vooral luisteren, niet ‘preken’.
  • Neem uw puber serieus. Erken en benoem zijn of haar gevoelens. Wie zijn gevoelens erkend voelt, is eerder bereid tot een eerlijk gesprek.
  • Ga na waar uw boosheid vandaan komt. Is het angst voor gevaar? Leg dat uit aan uw puber. Hij of zij wil u waarschijnlijk helemaal niet ongerust maken, maar zich vrij voelen.
  • Laat uw puber binnen relatief veilige grenzen leren van zijn of haar fouten. Zeg niet ‘zie je wel’ als het fout gaat, maar laat uw puber zelf conclusies trekken.
  • Toon voorbeeldgedrag. Een kind ‘doet niet wat u zegt, maar wat u doet’. Rook dus niet bijvoorbeeld, als u van uw puber verwacht dat hij of zij niet gaat roken.

Hulp bij het opvoeden van pubers

Pubers kunnen hun ouders soms tot wanhoop drijven. Heel begrijpelijk als u zich zorgen maakt en daarover wilt praten. Neem gerust contact op met Korrelatie. Wij bieden u hulp en advies, toegespitst op uw persoonlijke situatie. U kunt bellen, mailen of chatten.