Aanranding en verkrachting

Aanranding of verkrachting zijn seksuele handelingen tegen iemands wil, met lichamelijk geweld of onder psychische druk. Het verschil tussen de beide begrippen is juridisch bepaald: bij verkrachting dringt de dader binnen in het lichaam, bij aanranding niet. Aanranding en verkrachting zijn in Nederland altijd strafbaar, ook binnen het huwelijk.

Aanranding en verkrachting zijn vaak onderdeel van huiselijk geweld, kindermishandeling, vrouwenmishandeling, incest en seksueel misbruik bij mannen.

Praten over aanranding en verkrachting

Aanranding en verkrachting zijn uiterst schokkende ervaringen. Als het u overkomt, is de kans groot dat u zich machteloos, besmeurd en vernederd voelt. Het is een enorme inbreuk op uw gevoel van veiligheid.

Mogelijk voelt u zich ook schuldig omdat u uzelf verwijt dat u de aanranding of verkrachting had kunnen voorkomen. Deze gedachten zijn altijd volledig onterecht. Houdt in gedachten dat alleen de dader verantwoordelijk is.

Het kan heel lang duren voordat u over deze afschuwelijk ervaring kunt praten. Misschien omdat u zich schaamt, de ervaring weg wilt stoppen of bang bent dat uw omgeving er niet goed op zal reageren. Toch is het voor de verwerking erg belangrijk dat u praat over de aanranding of verkrachting. Zolang het misbruik niet verwerkt is, kunt u jaren later nog allerlei psychische en lichamelijke klachten hebben.

Ook uw seksualiteit en relatie kunnen onder de aanranding of verkrachting lijden. U zult waarschijnlijk veel tijd nodig hebben om weer van seks te kunnen genieten.

Gevolgen van aanranding en verkrachting

Een onverwerkte aanranding of verkrachting kan leiden tot een combinatie van psychische en lichamelijke klachten.

Psychische gevolgen
Bijvoorbeeld:

Lichamelijke gevolgen
Bijvoorbeeld:

Hulp na aanranding en verkrachting

Praten over de aanranding of verkrachting is erg belangrijk. Het is de eerste stap in de verwerking. Neem contact op met Korrelatie, wij hebben veel ervaring met hulpverlening na seksueel geweld. We luisteren en kunnen u doorverwijzen naar betrouwbare specialistische hulp. Ook als u aangifte wilt doen. U kunt bellen, mailen of chatten.