Mannenmishandeling

Ook mannen kunnen het slachtoffer worden van allerlei vormen van lichamelijk, psychisch en seksueel geweld. De meeste mannen worden mishandeld door andere mannen. Maar niet altijd, er zijn ook vrouwen die hun mannelijke partner mishandelen.

Kenmerken van mannenmishandeling

Mannenmishandeling komt in alle lagen van de bevolking voor en in allerlei vormen.
Bijvoorbeeld:

  • Huiselijk geweld, door de partner of kind.
  • Seksuele intimidatie op het werk.
  • Seksueel geweld, meestal door andere mannen.
  • Mishandeling op straat, met name als homoseksuele man.
  • Gedwongen prostitutie.
  • Eer gerelateerd geweld.

Gevolgen van mannenmishandeling

De gevolgen van mishandeling zijn voor mannen even groot als voor vrouwen bij vrouwenmishandeling. Ook mannen voelen zich vernederd en machteloos. Vaak schamen zij zich, omdat ze vinden dat zij zich ‘als een echte kerel’ hadden moeten verweren. Ook zijn mannen vaak bang om uitgelachen te worden ze als met het geweld naar buiten komen. Mannen doen (nog) minder aangifte dan vrouwen.

Naast lichamelijk letsel, kan mannenmishandeling leiden tot:

Oorzaken van mannenmishandeling

Net als het meeste geweld komt mannenmishandeling voort uit machtsongelijkheid, frustratie en agressie bij de dader. Daders zien geweld tegen homoseksuele mannen vaak als hun goed recht, zij willen homoseksuele mannen een ‘lesje leren’.

Het is moeilijk te zeggen hoe mannenmishandeling binnen een relatie ontstaat. Wel hebben daders vaak een aantal factoren met elkaar gemeen.
Bijvoorbeeld:

Hulp na mannenmishandeling

Als u het slachtoffer bent (geweest) van mannenmishandeling kan het erg moeilijk voor u zijn om hierover te praten. Misschien schaamt u zich en bent u bang. Toch is praten belangrijk; de eerste stap om het geweld te stoppen en te verwerken. Neem gerust contact op met Korrelatie. Wij hebben veel ervaring met hulpverlening na geweld. We praten met u over wat u in uw persoonlijke situatie nodig heeft. U kunt bellen, mailen of chatten.