De gevolgen van echtscheiding voor kinderen

Een op de zes kinderen maakt in zijn of haar jeugd een scheiding van de ouders mee. Echtscheiding is een ingrijpende gebeurtenis die voor kinderen grote problemen met zich mee kan brengen. Het is dan ook heel belangrijk dat scheidende ouders hun kinderen goed opvangen en ondersteunen.

Mogelijke gevolgen van echtscheiding voor kinderen

  • Verstoorde rust, regelmaat en stabiliteit, vooral direct na de scheiding.
  • Boosheid, angst, verdriet, eenzaamheid, schuldgevoel en het gevoel partij te moeten kiezen.
  • Verhuizen: een ander huis, andere plaats, een andere school.
  • Verlies van vriendjes, familie, vertrouwde leerkrachten.
  • Een nieuw leven in een stiefgezin.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die te maken hebben gehad met een moeizaam scheidingsproces vaker te kampen hebben met leer- en gedragsproblemen,
emotionele, psychische en sociale problemen en een negatief zelfbeeld.

Aandacht en steun voor kinderen na echtscheiding

Kinderen hebben tijdens en na de scheiding veel aandacht, steun en uitleg nodig. De emoties rond de scheiding kunnen beter worden verwerkt als zij hun gevoelens kunnen uiten. Laat uw kinderen weten en voelen dat u van hen houdt. Zorg samen voor een goede omgangsregeling.
Als er een nieuwe partner in het spel is, gun uw kind dan de tijd om aan hem of haar te wennen. Als de nieuwe partner ook kinderen heeft, geldt dit des te meer. De situatie is dan nog onoverzichtelijker. Het vinden van balans en onderlinge harmonie kost tijd en energie. Lees hierover ook bij samengestelde gezinnen en stiefgezinnen.

Echtscheiding en kinderen: hulp

Het leven tijdens en na een echtscheiding kan erg verwarrend zijn, voor u en voor uw kinderen. Wilt u daarover praten, neem dan contact op met Korrelatie. Wij formuleren samen met u de problemen en knelpunten. Onze hulpverleners bieden u hulp en advies, toegespitst op uw persoonlijke situatie. U kunt bellen, mailen en chatten.