Emotionele basis

Wat is het?

De emotionele basis is het fundament voor het delen van gedachten en gevoelens. Het is de basis voor de intimiteit binnen uw relatie, vanuit de behoefte elkaar in het diepste wezen te leren kennen en te vinden. Als u en uw partner emotioneel onvoldoende bereikbaar en toegankelijk voor elkaar zijn, kunt u dit als een probleem ervaren.

Hoe herken ik?

Aanwijzingen voor een minder goede emotionele basis:

 • U bent beiden ontevreden.
 • U bespreekt onvoldoende met elkaar wat u bezighoudt.
 • Als partners leeft u teveel langs elkaar heen.
 • De intimiteit in het delen van gedachten en gevoelens is ver te zoeken. U mist diepgang en/of u beseft deze nooit te hebben ervaren
 • U ervaart geen respect voor wie u bent of er bestaat een emotionele afstand tussen u beiden.

Hoe komt het?

Als de diepgang in uw relatie aan het verdwijnen is, kan dat verschillende oorzaken hebben:

 • Onderlinge behoeftes, verlangens en verwachtingen binnen de relatie kunnen in de tijd veranderd zijn en misschien niet meer overeenkomen.
 • Door drukte en stress is er weinig tijd om samen te praten.

Misschien beseft u nu dat u nooit diepgang heeft ervaren. Een verstoorde emotionele basis kan verschillende oorzaken hebben. Deze kunnen in het verleden liggen. Mensen die in een gezin opgroeiden waarin afstandelijk met elkaar werd omgegaan herhalen dit vaak in hun eigen relatie. Ook slechte ervaringen in een vroegere relatie kunnen hun sporen nalaten.

Wat kan ik zelf doen?

 • Neem de gelegenheid om met uw partner over dit onderwerp te praten. Zoek een rustig moment uit en zeg vooraf dat u iets op uw hart heeft.
 • Vraag aan uw partner of hij/zij uw probleem herkent en bereid is dit probleem samen met u aan te pakken.
 • Onderzoek met elkaar hoe u beiden kijkt naar uw behoeftes, verlangens en verwachtingen binnen uw relatie. Komen die met elkaar overeen? Zijn er verschillen? Moet u die verschillen accepteren of sluiten u en uw partner compromissen?
 • Probeer de oorzaken van de problemen te ontdekken. Wat is er in de loop der jaren gebeurd en veranderd? Waarom ging het eerst goed en nu niet meer? Waarom spelen nu bepaalde dingen een rol die nooit eerder een rol hebben gespeeld?
 • Wissel met elkaar van gedachten over hoe het anders kan. Bespreek met elkaar hoe u samen het probleem gaat aanpakken. En maak daar afspraken over. Bepaal daarna samen regelmatig of het beter gaat.
 • Onderzoek met elkaar wat niet werkt en vooral wat wel werkt. Wat is reëel en wat is haalbaar? Begin met kleine stapjes, maar houd wel het doel in de gaten.

Hulp zoeken

Aan onze hulpverleners kunt u al uw vragen in vertrouwen voorleggen. Uiteraard is onze hulpverlening volledig anoniem. Onze psychologen, maatschappelijk werkers en pedagogen zijn voor iedereen beschikbaar voor hulp en advies, zowel telefonisch als online.

Bel met de hulpverleners van Korrelatie, zodat zij u direct advies kunnen geven. Dat kan van maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 18:00 uur op 0900 – 1450 (15 cpm).

U kunt via deze site ook gratis chatten met de hulpverleners van Korrelatie op maandag t/m vrijdag van 9:00 – 17:30 uur. Natuurlijk kunt u uw vraag ook per e-mail aan ons stellen, dat kan 7 dagen per week, 24 uur per dag. Korrelatie streeft ernaar uw mail binnen twee werkdagen te beantwoorden.

Maak zelf uw keuze hoe u uw vraag voor wilt leggen.