Geldproblemen

Wat is het?

Als het inkomen de uitgaven niet meer dekt ontstaan financiële schulden. Geldzorgen – en daar niet open over kunnen of durven praten – kunnen tot spanningen en ruzie leiden in een relatie. U kunt uw partner bijvoorbeeld verwijten maken over uitgaven die in uw ogen onverantwoord zijn.

Hoe herken ik?

Kenmerken die onderstrepen dat u geldproblemen heeft:

  • U komt aan het eind van iedere maand geld tekort.
  • U moet geld lenen om leningen af te lossen.
  • U piekert ’s nachts vaak over betalingen.
  • U verbergt de geldproblemen voor uw partner.

Hoe komt het?

Vaak krijgen mensen problemen als de financiële situatie verandert, bijvoorbeeld na een echtscheiding of een ontslag. Of als u plotseling voor (grote) onvoorziene uitgaven komt te staan.

Het kan ook zijn dat het moeilijk voor u is om uw financiën te beheren. Bijvoorbeeld door psychische problemen, een psychiatrische aandoening, verstandelijke handicap, dementie of verslaving.

Wat kan ik zelf doen?

Als er schulden zijn dan kunt u hulp krijgen bij het Algemeen Maatschappelijk werk of van de Gemeentelijke Kredietbank. Daar werken mensen die met u kunnen meedenken over mogelijke oplossingen.

Een andere mogelijkheid is een schuldhulpverleningstraject. Dat is een traject waarin, bijvoorbeeld, het Centrum Werk en Inkomen (CWI) u kan helpen bij het vinden van werk. Of het Algemeen Maatschappelijk Werk (AMW) bij (gezins)problemen.

Natuurlijk is het beter om geldproblemen te voorkomen. Omdat deze kunnen ontstaan in een nieuwe situatie, is het vooral als u gaat trouwen of samenwonen belangrijk gezamenlijke afspraken te maken.

  • Maak een overzicht van de vaste lasten: huur/hypotheek, gas/water/elektra, kabel- en/of telefoonaansluiting, gemeentelijke belastingen en de verzekeringen. Bereken ook een vast bedrag voor eten en drinken.
  • Open een gezamenlijke rekening, stort daar een vast bedrag per maand op en betaal daar de vaste lasten van. Zo zijn de vaste lasten ‘gedekt’ en komt u, wat dat betreft, niet voor verassingen te staan.
  • Maak duidelijke afspraken over wie wat betaalt. U bent gezamenlijk verantwoordelijk voor uw huishouding, dus houdt elkaar op de hoogte.
  • Bepaal samen welke kosten u deelt en welke ‘privé’ blijven. Deze laatste betaalt u dus zelf, van uw eigen rekening.
  • Bepaal of u ‘naar rato’ geld inbrengt of allebei evenveel. In dat geval kan de een misschien wel (veel) meer eigen geld uitgeven of sparen dan de ander. Bekijk van te voren waar u zich beiden in kunt vinden.

Hulp zoeken

Aan onze hulpverleners kunt u al uw vragen in vertrouwen voorleggen. Uiteraard is onze hulpverlening volledig anoniem. Onze psychologen, maatschappelijk werkers en pedagogen zijn voor iedereen beschikbaar voor hulp en advies, zowel telefonisch als online.

Bel met de hulpverleners van Korrelatie, zodat zij u direct advies kunnen geven. Dat kan van maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 18:00 uur op 0900 – 1450 (15 cpm).

U kunt via deze site ook gratis chatten met de hulpverleners van Korrelatie op maandag t/m vrijdag van 9:00 – 17:30 uur. Natuurlijk kunt u uw vraag ook per e-mail aan ons stellen, dat kan 7 dagen per week, 24 uur per dag. Korrelatie streeft ernaar uw mail binnen twee werkdagen te beantwoorden.

Maak zelf uw keuze hoe u uw vraag voor wilt leggen.