Ontrouw

Wat is het?

Bij de meeste mensen staat trouw hoog in het vaandel. Vreemdgaan zet een relatie bijna altijd onder druk; het vertrouwen in de partner is geschaad en daarnaast is er de angst om de ander te verliezen.

Hoe herken ik?

Ontrouw komt vaak voor. En bijna altijd veroorzaakt ontrouw veel pijn, als het uitkomt. Meestal houdt de ene partner de ontrouw verborgen en komt de ander er min of meer toevallig achter. Maar de ontrouwe partner biecht de verhouding ook vaak op. Als een partner vreemdgaat dan bemerkt de ander vaak al veranderingen die hij of zij moeilijk kan plaatsen. Achteraf gezien is alles meestal duidelijker. Bijvoorbeeld: als een partner vaker dan voorheen zijn tijd anders besteedt.

Hoe komt het?

Ontrouw kan verschillende oorzaken hebben:

  • U mist aandacht, waardering of emotionele diepgang.
  • U en uw partner hebben geen seks meer met elkaar.
  • U vindt uw partner lichamelijk niet meer aantrekkelijk.
  • U zoekt de spanning graag op.
  • U bent verliefd geworden op een ander.
  • U vindt seksuele vrijheid belangrijk.

Wat kan ik zelf doen?

Als het uitkomt dat u of uw partner een verhouding heeft met een ander kunnen de emoties hoog oplopen. Misschien wilt u en/of uw partner de relatie meteen beëindigen. Besef dat dit meestal een impulsieve reactie is. Neem daarom altijd de tijd om tot bezinning te komen.

Wilt u uw relatie toch nog een kans geven dan is praten belangrijk. Besef dat het tijd kost om het vertrouwen weer op te bouwen.

Het lukt relatief veel koppels om deze gebeurtenis om te zetten naar iets positiefs.
Ze gebruiken het als aanleiding om tot nieuwe inzichten over elkaar en hun relatie te komen. Bedenk dat het een begin kan zijn om beter en bewuster met elkaar en uw relatie om te gaan. Een kans om opnieuw te starten.

Hulp zoeken

Aan onze hulpverleners kunt u al uw vragen in vertrouwen voorleggen. Uiteraard is onze hulpverlening volledig anoniem. Onze psychologen, maatschappelijk werkers en pedagogen zijn voor iedereen beschikbaar voor hulp en advies, zowel telefonisch als online.

Bel met de hulpverleners van Korrelatie, zodat zij u direct advies kunnen geven. Dat kan van maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 18:00 uur op 0900 – 1450 (15 cpm).

U kunt via deze site ook gratis chatten met de hulpverleners van Korrelatie op maandag t/m vrijdag van 9:00 – 17:30 uur. Natuurlijk kunt u uw vraag ook per e-mail aan ons stellen, dat kan 7 dagen per week, 24 uur per dag. Korrelatie streeft ernaar uw mail binnen twee werkdagen te beantwoorden.

Maak zelf uw keuze hoe u uw vraag voor wilt leggen.