Overeenkomsten

Wat is het?

Binnen een relatie spelen overeenkomsten en verschillen tussen de partners een grote rol. Vergelijkbare interesses, achtergrond, ervaringen en levensopvatting blijken een relatie ten goede te komen.

Maar ook het anders-zijn, denken en doen kan iemand aanspreken in een partner; het geeft kleur aan de relatie. Al kunnen diezelfde verschillen in een minder goede periode van de relatie ook de narigheid versterken; die eerst zo leuke, verfrissende kritische blik, gaat opeens irriteren: ‘Hij heeft altijd en overal wat op aan te merken!’

Hoe herken ik?

Mogelijke signalen die kunnen duiden op een probleem:

 • Verschillen zijn niet meer te overbruggen.
 • Overeenkomsten geven strijd en irritatie.
 • Praten met elkaar is moeilijk.
 • U luistert steeds minder naar elkaar.
 • U reageert vaak negatief op elkaar.
 • U heeft te vaak ruzie.
 • De gezamenlijkheid in de relatie inspireert niet meer.
 • Conflicten leiden niet tot een oplossing.
 • U heeft het gevoel stil te staan.
 • Veranderingen geven stress in de relatie.
 • U doet steeds minder leuke dingen samen.
 • U heeft minder waardering voor de partner.
 • U besteedt weinig tijd aan elkaar.

Hoe komt het?

Of u komt met elkaar in conflict omdat u teveel op elkaar lijkt, of omdat de verschillen te groot zijn.

In het eerste geval heeft u een vergelijkbaar verleden. Maar uw achtergrond aan emotionele ervaringen en de manier waarop u daarmee samen omgaat, heeft een negatief effect gekregen. De overeenkomsten in uw relatie zorgen voor toenemende strijd en veroorzaken irritaties. Het leidt niet tot nieuwe inzichten.

Soms kan de kracht van de verschillen verdwijnen. Eerst vond u ze positief en waarde toevoegen. Nu lukt het u niet meer om ze op elkaar af te stemmen. U ervaart de relatie als teleurstellend en bent door de veranderingen onder druk komen te staan. De flexibiliteit is weg en de relaties is niet meer tegen deze spanningen bestand. Het drijft u uit elkaar.

Wat kan ik zelf doen?

Ga met elkaar praten. Benoem de veranderingen die u bij elkaar bemerkt. Probeer alles zo open mogelijk te bespreken, zonder vooroordelen. Dit betekent dat u weer echt naar elkaar wilt luisteren en elkaar laat uitpraten. Praat om de beurt. En stel elkaar vragen om duidelijk te krijgen wat de ander precies zegt en ook wat hij of zij daarmee bedoelt.
Benoem datgene wat u in elkaar waardeert en ook wat u beiden nodig heeft. Zo kunt u de goede dingen die er tussen u zijn weer oppakken en nieuw leven inblazen.

Als uw relatie niet meer flexibel is en niet meer tegen de spanningen bestand, dan komt u er waarschijnlijk samen niet uit. Zoek dan hulp, bijvoorbeeld bij een hulpverlener van Korrelatie.

Hulp zoeken

Aan onze hulpverleners kunt u al uw vragen in vertrouwen voorleggen. Uiteraard is onze hulpverlening volledig anoniem. Onze psychologen, maatschappelijk werkers en pedagogen zijn voor iedereen beschikbaar voor hulp en advies, zowel telefonisch als online.

Bel met de hulpverleners van Korrelatie, zodat zij u direct advies kunnen geven. Dat kan van maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 18:00 uur op 0900 – 1450 (15 cpm).

U kunt via deze site ook gratis chatten met de hulpverleners van Korrelatie op maandag t/m vrijdag van 9:00 – 17:30 uur. Natuurlijk kunt u uw vraag ook per e-mail aan ons stellen, dat kan 7 dagen per week, 24 uur per dag. Korrelatie streeft ernaar uw mail binnen twee werkdagen te beantwoorden.

Maak zelf uw keuze hoe u uw vraag voor wilt leggen.