Seksualiteit

Wat is het?

Seksualiteitsbeleving is persoonlijk en afhankelijk van diverse factoren: hoe gingen je ouders ermee om, welke ‘boodschappen’ kreeg je in je jeugd, ervaringen met seks, je leeftijd en gezondheid. Onder invloed van deze factoren kan je beleving van seksualiteit in de loop van je leven veranderen. Als seks als prettig wordt ervaren is het een verrijking van de relatie. Maar seks kan ook een probleem zijn of worden. Met name als de behoeften en verwachtingen van de partners teveel van elkaar verschillen.

Hoe herken ik?

Er kan een probleem zijn als u onderstaande situatie(s) herkent:

  • U voelt zich ongemakkelijk of onzeker tijdens het vrijen.
  • U heeft (meer) zin in seks en uw partner niet, of andersom.
  • U heeft seks om aan de verwachtingen van uw partner te voldoen.
  • U of uw partner heeft gebrek aan seksuele opwinding tijdens het vrijen.
  • U of uw partner heeft een andere seksuele behoefte.
  • U en uw partner hebben conflicten rondom vreemdgaan of porno kijken.

Hoe komt het?

Iedereen kent wel periodes in zijn of haar leven dat de seksualiteit op een laag pitje staat. Soms kunnen er duidelijk aantoonbare oorzaken zijn zoals: stress, drukke tijd, lange tijd hard werken of de geboorte van een kind. Maar denk ook aan gezondheidsproblemen, onderzekerheid over uw lichaam, seksueel op elkaar uitgekeken zijn of twijfel over uw seksuele identiteit.

Wat kan ik zelf doen?

Belangrijk is dat u er over kan praten met uw partner. Probeer samen te ontdekken waar het probleem ligt. Kijk eens met elkaar naar uw seksuele behoeftes, verlangens en verwachtingen. Komen die met elkaar overeen? Zijn er verschillen? Bedenk samen hoe u ermee om wilt gaan en bespreek daarna regelmatig of het beter gaat.

Hulp zoeken

Aan onze hulpverleners kunt u al uw vragen in vertrouwen voorleggen. Uiteraard is onze hulpverlening volledig anoniem. Onze psychologen, maatschappelijk werkers en pedagogen zijn voor iedereen beschikbaar voor hulp en advies, zowel telefonisch als online.

Bel met de hulpverleners van Korrelatie, zodat zij u direct advies kunnen geven. Dat kan van maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 18:00 uur op 0900 – 1450 (15 cpm).

U kunt via deze site ook gratis chatten met de hulpverleners van Korrelatie op maandag t/m vrijdag van 9:00 – 17:30 uur. Natuurlijk kunt u uw vraag ook per e-mail aan ons stellen, dat kan 7 dagen per week, 24 uur per dag. Korrelatie streeft ernaar uw mail binnen twee werkdagen te beantwoorden.

Maak zelf uw keuze hoe u uw vraag voor wilt leggen.