Verbaal geweld

Wat is het?

Verbaal geweld roept de associatie op met schreeuwen, razen en tieren. Dat kan, maar ook het herhaaldelijk plaatsen van kleinerende, minachtende en kwetsende opmerkingen behoort tot verbaal geweld. U kunt hiermee binnen een relatie zo vaak geconfronteerd worden dat u het op den duur als normaal gaat beschouwen. Dat betekent dat u uw grenzen steeds verder hebt verlegd. Besef dat dergelijk gedrag van uw partner schadelijk voor u is en allesbehalve normaal.

Hoe herken ik?

Er zijn veel manieren om iemand verbaal te kwetsen. Zogenaamde grapjes bijvoorbeeld, vaak in gezelschap: ‘Ik noem haar ‘mijn olifantje’ – je ziet vast wel waarom’. Of iemand volledig negeren ‘Ik luister echt niet naar dat stomme geklets van jou’ of bekritiseren ‘Jij kookt echt zo smerig, het is weer niet te eten’. Dreigen komt ook vaak voor: ‘Als je nu je kop niet houdt, sla ik je op je bek’. In welke vorm dan ook, er spreekt altijd minachting uit en een gebrek aan respect voor de ander.

Hoe komt het?

Verbaal geweld is moeilijk te verklaren. Misschien ontstaat het omdat het voor degene die zich er schuldig aan maakt vroeger thuis een gebruikelijke manier van omgaan was.
Het kan ook voortkomen uit onzekerheid en een laag zelfbeeld van degene die het geweld toepast.
Soms is iemand niet in staat om op een positieve manier problemen aan te pakken
Ook drugs- en alcoholmisbruik of psychische problemen kunnen een rol spelen en maken dat iemand zich agressief gaat uiten.

Verbaal geweld is enorm destructief. De relatie is niet gelijkwaardig; er bestaan grote machtsverschillen. De respectloze benadering breekt het zelfbeeld van degene die het ondergaat beetje bij beetje af. Hij of zij wordt onzeker, schaamt zich vaak ook. Hij of zij kan geïsoleerd raken of zelfs in een depressie terechtkomen. Verbaal geweld veroorzaakt grote emotionele schade en kan uiteindelijk in een relatie met lichamelijk geweld uitmonden.

Wat kan ik zelf doen?

  • Praat verbaal geweld nooit goed en bagatelliseer het niet.
  • Vertel uw partner wat u kwetst en zeg duidelijk wat het met u doet.
  • Realiseert u zich dat dit geen normaal gedrag is en dat u dit gedrag niet veroorzaakt.
  • Reageer zelf niet ook met kwetsende uitlatingen. Zeg rustig en duidelijk dat u dit gedrag niet accepteert.
  • Bepaal uw grenzen. Als die overschreden worden, kunt u zich afvragen of u de relatie wilt voortzetten.
  • Als u dat wel wilt, kunt u uw partner als voorwaarde stellen professionele hulp te zoeken.
  • Ga bij uzelf na hoe het zover heeft kunnen komen. Was uw zelfbeeld al laag voordat u aan deze relatie begon? Misschien hebt u ook (professionele) hulp nodig om erachter te komen waarom u in deze situatie verzeild bent geraakt.

Hulp zoeken

Aan onze hulpverleners kunt u al uw vragen in vertrouwen voorleggen. Uiteraard is onze hulpverlening volledig anoniem. Onze psychologen, maatschappelijk werkers en pedagogen zijn voor iedereen beschikbaar voor hulp en advies, zowel telefonisch als online.

Bel met de hulpverleners van Korrelatie, zodat zij u direct advies kunnen geven. Dat kan van maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 18:00 uur op 0900 – 1450 (15 cpm).

U kunt via deze site ook gratis chatten met de hulpverleners van Korrelatie op maandag t/m vrijdag van 9:00 – 17:30 uur. Natuurlijk kunt u uw vraag ook per e-mail aan ons stellen, dat kan 7 dagen per week, 24 uur per dag. Korrelatie streeft ernaar uw mail binnen twee werkdagen te beantwoorden.

Maak zelf uw keuze hoe u uw vraag voor wilt leggen.