Verwachtingen

Wat is het?

De verwachtingen waren zo hooggespannen maar opeens, of sluipenderwijs, groei je toch uit elkaar. Je lijkt als partners helemaal niet meer bij elkaar te passen en je gaat allebei steeds meer je eigen weg.

Hoe herken ik?

Misschien bent u tot de ontdekking gekomen dat uw relatie niet in gunstige zin is veranderd. Door de routine en de dagelijkse drukte kan het zijn dat u eigenlijk nog maar weinig met elkaar deelt. U leeft langs elkaar heen. Mensen die uit elkaar gegroeid zijn, hebben vaak:

  • Weinig diepgaande gesprekken.
  • Geen besef van wat er in de ander omgaat.
  • Weinig of geen onderling begrip.
  • Geen zin om samen leuke dingen te doen.
  • Geen (vrije) tijd voor elkaar.

Hoe komt het?

Hoe heeft het zover kunnen komen? In het begin van een relatie is alles meestal geweldig. De mogelijke tekortkomingen van uw partner lijken aanvullingen op uw eigen karakter. Is uw partner bijvoorbeeld wat gesloten? Geeft niks, u praat voor twee en trekt uw partner zo mee de discussie in. Zelfs wel fijn, zo’n rustig iemand. Een mooi tegenwicht voor uw eigen extraverte karakter. Maar, naarmate de tijd vordert kan de tegenstelling een struikelblok worden. U initieert misschien haast ongemerkt steeds minder een gesprek; uw partner zegt toch niet veel terug. Zo kunt u op een avond naast elkaar op de bank zitten en niet meer weten waar u het met elkaar over moet hebben.

Of misschien houdt u allebei niet van ‘diepzinnig’ praten en denkt u dat het allemaal wel los zal lopen. In het begin is dat misschien ook zo. Maar na verloop van tijd gebeuren er in iedere relatie wel (ernstige) dingen waarover toch het beste gepraat kan worden. Bijvoorbeeld het overlijden van een ouder, een verhuizing of ontslag. Als u de gesprekken te oppervlakkig houdt. Of als u veel uw eigen gang gaat, zonder met uw partner te delen wat er in u omgaat, kunt u (al dan niet ongemerkt) uit elkaar groeien.

Wat kan ik zelf doen?

Een mens verandert voortdurend. Tien jaar na het begin van uw relatie staat u waarschijnlijk anders in het leven dan toen. U hebt misschien andere prioriteiten, andere verwachtingen. Dat geldt ook voor uw partner. De vraag is of u deze veranderingen wel goed deelt. Wanneer hebt u voor het laatst écht over uw ideeën, gevoelens en verwachtingen gepraat? Weet u nog wat er in de ander omgaat? Waar hij of zij op hoopt, gelukkig van wordt, op een dieper niveau mee bezig is? Kortom, welke ontwikkeling uw partner doormaakt?

En daar ligt dan ook precies de sleutel: maak tijd voor elkaar. Sta stil bij uw verwachtingen en de dingen waar u nu mee bezig bent. Ga ook eens samen terug naar het begin van uw relatie. Wat waren uw verwachtingen toen? Wat is er uitgekomen? Wat niet? De kans is groot dat u zich geleidelijk aan anders ontwikkeld hebt, zonder dat de ander dat in de gaten had. Het kan dan heel verfrissend zijn elkaar te herontdekken. Zodat u weet wat er werkelijk in uw partner omgaat en welke ontwikkelingen hij of zij doormaakt in de loop van uw relatie. Dan kunt u zich weer verbonden gaan voelen – of in ieder geval duidelijk krijgen wat er nu precies gebeurd is.

Hulp zoeken

Aan onze hulpverleners kunt u al uw vragen in vertrouwen voorleggen. Uiteraard is onze hulpverlening volledig anoniem. Onze psychologen, maatschappelijk werkers en pedagogen zijn voor iedereen beschikbaar voor hulp en advies, zowel telefonisch als online.

Bel met de hulpverleners van Korrelatie, zodat zij u direct advies kunnen geven. Dat kan van maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 18:00 uur op 0900 – 1450 (15 cpm).

U kunt via deze site ook gratis chatten met de hulpverleners van Korrelatie op maandag t/m vrijdag van 9:00 – 17:30 uur. Natuurlijk kunt u uw vraag ook per e-mail aan ons stellen, dat kan 7 dagen per week, 24 uur per dag. Korrelatie streeft ernaar uw mail binnen twee werkdagen te beantwoorden.

Maak zelf uw keuze hoe u uw vraag voor wilt leggen.