Homoseksualiteit

Homoseksualiteit is een seksuele voorkeur voor mensen van hetzelfde geslacht.
Een homoseksuele vrouw wordt een lesbienne of lesbo genoemd. Een man homofiel, homo of gay. Er zijn (sub)culturen waarin homoseksualiteit wordt beschouwd als een afwijking. Naar schatting is acht tot tien procent van de wereldbevolking homoseksueel.

Vooroordelen over homoseksualiteit

Een paar feiten over homoseksualiteit:

 • Homoseksueel zijn is geen keuze
  Homoseksualiteit is aangeboren, niemand kan zijn of haar seksuele geaardheid zelf kiezen. Onderdrukken en ontkennen kan wel, soms houden mensen dit een leven lang vol.
 • Homoseksualiteit is geen ziekte
  Homoseksualiteit is een seksuele variant op heteroseksualiteit. Het is geen psychiatrische afwijking en kan dus ook niet ‘behandeld’ worden.

Acceptatie van homoseksualiteit

 • U zelf
  Sommige mensen weten van jongs af aan dat ze homoseksueel zijn, anderen worden zich er pas later van bewust. ‘Uit de kast’ komen betekent dat u uw homoseksueel zijn niet langer verborgen houdt voor de buitenwereld. Voor veel homoseksuelen is dit een grote beslissing; een keerpunt in hun leven.Misschien is of was het erg moeilijk voor u om uw homoseksualiteit te accepteren. Het andere toekomstbeeld, de mogelijk afwijzende reacties van de mensen waarvan u houdt kunnen zeer beangstigend zijn. Het ‘uit de kast komen’ is niet altijd eenvoudig – maar wel een grote stap naar innerlijke rust.
 • Uw omgeving
  Hoewel in Nederland het eerste homohuwelijk ter wereld werd gesloten kunnen veel Nederlanders homoseksualiteit nog steeds niet accepteren. Vaak speelt geloofsovertuiging een rol, of angst voor homoseksualiteit.Het is misschien erg pijnlijk als dit in uw omgeving ook het geval is. Maar vaak is dit tijdelijk en komt het voort uit zorgen om uw kansen op geluk. Veel mensen ondervinden ook begrip en steun van familie, vrienden en collega’s.

Hulp bij problemen met homoseksualiteit

Als homoseksueel kunt u te maken krijgen met negatieve opvattingen en vooroordelen. Ook bent u misschien bang voor de mogelijke gevolgen van uw homoseksualiteit op uw leven. Dit kan eenzaamheid en zelfs depressie veroorzaken. Neem gerust contact op met Korrelatie. U kunt bellen, mailen of chatten.