Seksualiteit

Seksualiteit is een ruim begrip. Het varieert van zoenen tot geslachtsgemeenschap, van intimiteit tussen twee verliefden tot samen porno kijken. Ieder mens heeft seksuele gevoelens, wensen en verlangens en uit deze op zijn of haar manier. Wat ‘normaal’ is hangt voor een groot gedeelte af van wat partners in een relatie zelf als normaal ervaren. Uitgangspunt in een seksuele relatie is dat elkaars gevoelens en grenzen worden gerespecteerd.

Problemen rondom seksualiteit

Mensen kunnen problemen ervaren in de seksuele kant van hun relatie. Bijvoorbeeld:

 • Erectieproblemen
  Geen erectie krijgen overkomt elke man wel eens. Pas als dit een patroon wordt is er mogelijk sprake van een probleem. Erectiestoornissen kunnen lichamelijke en psychische oorzaken hebben. Mannen met erectieproblemen vermijden soms seks om teleurstelling te voorkomen.
 • Seksuele pijnproblemen
  Sommige vrouwen ervaren pijn door seksueel contact, dit kan zowel lichamelijke- als psychische oorzaken hebben. De pijn kan ontstaan tijdens maar ook na de gemeenschap. Sommige vrouwen zien helemaal van seks af omdat de pijn te hevig is.
 • Problemen met seksueel verlangen
  Als partners verschillende seksuele behoeften hebben kan dat problemen veroorzaken in de (seksuele) relatie. Bijvoorbeeld als de een meer behoefte heeft aan seks dan de ander. Of als er een verschil is in behoeften aan seksuele handelingen.

Oorzaken van seksuele problemen

Er zijn veel verschillende oorzaken van seksuele problemen. Soms hebben seksuele problemen te maken met eerdere negatieve ervaringen. Bijvoorbeeld:

 • Seksueel geweld
  Als u slachtoffer bent (geweest) van seksueel geweld kan het vanzelfsprekend erg moeilijk zijn om seks met liefde en genot te verbinden.
 • Incestverleden
  Incest is een zeer ingrijpende vorm van seksueel geweld, omdat vaak juist degene die je als kind vertrouwde dit vertrouwen diep heeft geschaad. Dikwijls bemoeilijkt deze ervaring op latere leeftijd de ontwikkeling van uw seksualiteit
 • Schaamte
  Soms bestaat er een taboe op het openlijk bespreken van seks, seksuele voorlichting, seks voor het huwelijk of homoseksualiteit. Vaak komt dit voort uit religieuze overtuigingen. Als dit ook zo is of was in uw omgeving, kunt u een gespannen houding ontwikkelen ten opzichte van uw eigen seksualiteit. Vooral als u homoseksuele gevoelens heeft kan dit erg moeilijk zijn.

Hulp bij seksuele problemen

Seksualiteit is een onderdeel van het leven als volwassene en van uw relatie. Als uw seksuele leven verstoord is, voelt u zich misschien teleurgesteld, onzeker of boos. De medewerkers van Korrelatie weten dat het moeilijk kan zijn om over seksualiteit en seksuele problemen te praten. U kunt – anoniem – met Korrelatie bellen, chatten of mailen. Neem gerust contact op.