Voorbehoedsmiddelen

Voorbehoedsmiddelen – of anticonceptiemiddelen – moeten een zwangerschap voorkomen. Er zijn veel verschillende soorten voorbehoedsmiddelen, de een betrouwbaarder dan de ander. De meeste voorbehoedsmiddelen beschermen u niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (Soa’s).

Soorten voorbehoedsmiddelen

Voorbehoedsmiddelen zijn onderverdeeld in vier categorieën:

Hormonale voorbehoedsmiddelen
Bijvoorbeeld:

 • De pil
  Voorkomt dat er elke maand een eicel vrijkomt.
 • Mirena-spiraaltje
  Een hormoon houdend spiraaltje in de baarmoedermond. Het zorgt ervoor dat er nauwelijks zaadcellen de baarmoedermond kunnen binnendringen. Ook kan een eicel zich niet innestelen. Is ongeveer vijf jaar werkzaam.
 • Implanon
  Een klein hormoon houdend kunststof buisje in de bovenarm vlak onder de huid, bij vrouwen. Elke dag geeft het een kleine hoeveelheid hormonen af, die de eisprong voorkomen. Beschermt u ongeveer drie jaar.
 • Prikpil
  Een hormooninjectie die om de drie maanden gegeven wordt, meestal in de bilspier.

Niet-hormonale voorbehoedsmiddelen
Bijvoorbeeld:

 • Condoom
  Een latex hoesje dat over een stijve penis wordt geschoven en na het klaarkomen het sperma opvangt.- Pessarium
  Een rubberen, rond vlies dat de baarmoedermond afsluit. Deze brengt u zelf in voordat u gaat vrijen.
 • Koperspiraaltje
  Een klein plastic apparaatje, omwonden met dun koperdraad, dat in de baarmoeder wordt geplaatst. De zaadcellen bewegen daardoor langzamer en een bevruchte eicel kan zich niet innestelen in de baarmoeder. Beschermt u drie tot vijf jaar.
 • Persona
  Een apparaatje waarmee u uw persoonlijke hormoonspiegel meet, zodat u weet wanneer u (niet) u vruchtbaar bent. Bestaat uit een kleine handmonitor en urinestaafjes voor éénmalig gebruik. Kan ook onder de ‘natuurlijke voorbehoedsmiddelen’ worden geschaard.

Natuurlijke voorbehoedsmiddelen
Bijvoorbeeld seks in de onvruchtbare periode of coïtus interruptus (de terugtrekmethode). Dit is een zeer onbetrouwbare manier om een zwangerschap te voorkomen.

Definitieve voorbehoedsmiddelen
Sterilisatie, waarbij de eileiders of de zaadleiders worden afgebonden.

Hulp bij voorbehoedsmiddelen

Misschien vraagt u zich af welk voorbehoedsmiddel bij u past, hoe u hier aan komt en hoe deze precies werkt. Wij kunnen u informatie geven en zo nodig doorverwijzen naar de juiste hulpverlener of betrouwbare websites. U kunt bellen, mailen of chatten.