Nabestaanden na zelfdoding

Zelfdoding in de directe omgeving is een ingrijpende en schokkende gebeurtenis. Het overkomt jaarlijks duizenden mensen. Familie, vrienden, collega’s en andere betrokkenen blijven in verbijstering en vol ongeloof achter.
Zelfdoding kan onverwacht zijn, maar ook (enigszins) voorzien, bijvoorbeeld wanneer iemand eerder een poging deed of al lang depressief was. U kunt hierover lezen bij suïcide.

Vragen en gevoelens van nabestaanden na zelfdoding

  • Hoe kon dit gebeuren en waarom? Nabestaanden gaan op zoek naar een antwoord.
  • Schuldgevoel: ‘Waarom zag ik het niet aankomen, ik had het moeten voorkomen, ik ben tekortgeschoten, het is mijn schuld’.
  • Boosheid; op de overledene die er zomaar tussenuit knijpt. Maar ook op zichzelf, op familieleden, vrienden en hulpverleners.
  • Naast verdriet ook opluchting omdat aan het lijden – en aan de angst en de zorgen over iemand – een einde is gekomen.
  • (Te) sterk inleven in de situatie en gevoelens van de overledene en daardoor denken zelf ook beter af te zijn met de dood.

Verder leven na suïcide van een dierbare

Verwerking van het verlies van een dierbare na zelfdoding is vaak een langdurig en ingewikkeld proces. U kunt zich als nabestaande alleen voelen staan met uw gevoelens van rouw; mensen in de omgeving blijven weg, verzwijgen het onderwerp of reageren – uit onwetendheid, onvermogen of angst – onbeholpen of afwijzend. Het kan ook zijn dat u het zelf moeilijk vindt om erover te praten. Uit schaamte voor de zelfdoding vermijdt u contact met anderen. Deze reacties vergroten de kans op isolement en het ontwikkelen van een depressie. Probeer zo open en eerlijk mogelijk te zijn en ga het gesprek niet uit de weg. Troost en steun van anderen is juist in deze situatie zo nodig!

Hulp voor nabestaanden na zelfdoding

Als u er niet uit komt en u zich ellendig blijft voelen, neem dan contact op met Korrelatie. Bij onze hulpverleners kunt u uw verhaal kwijt en uw gevoelens uiten. Wij bieden u advies en hulp, toegespitst op uw persoonlijke situatie. U kunt bellen, mailen en chatten.