Verwerking oorlogservaringen

In een oorlog kunnen mensen onvoorstelbare wreedheden meemaken. Deze ervaringen kunnen een oorlogstrauma veroorzaken. Ook vele jaren na de oorlog kunnen de oorlogservaringen opeens weer naar boven komen. Een oorlogstrauma kan ook de levens van kinderen en partners van iemand met een oorlogstrauma beïnvloeden.

Symptomen van een oorlogstrauma

Veelvoorkomende symptomen van een oorlogstrauma zijn:

Het is mogelijk dat de oorlogservaringen vele jaren geleden plaatsvonden. U brengt de symptomen dan misschien niet meer in verband met het verleden.

Verwerking van oorlogstrauma

In hoeverre oorlogservaringen iemand beschadigen hangt in de eerste plaats natuurlijk af de ernst van de ervaringen. Maar ook levensfase, omstandigheden en persoonlijkheid spelen een rol.

  • Naarmate iemand ouder is en geestelijk meer volwassen, laten de gebeurtenissen zich beter verwerken. Als een persoonlijkheid al is gevormd, kunnen mensen de situatie beter overzien en beter kiezen hoe te handelen en relativeren.
  • De aard van de ervaringen speelt uiteraard een rol. Degene die de traumatische gebeurtenissen heeft meegemaakt vraagt zich achteraf misschien af of hij of zij wel juist heeft gehandeld. Of hij misschien meer had moeten of kunnen doen voor anderen. Schuldgevoelens komen na een oorlog veel voor, zowel bij soldaten als burgers.

Hulp bij een oorlogstrauma

In Nederland hebben we lange tijd vooral te maken gehad met de effecten van de Tweede Wereldoorlog. Inmiddels zijn er ook volwassenen én kinderen in ons land die andere oorlogen hebben meegemaakt. Als u zelf een oorlogstrauma heeft of vermoed te hebben, is het goed om hierover te praten. Dat is ook zo als u naasten heeft van wie u vermoedt dat ze een oorlogstrauma hebben. Neem contact op met Korrelatie. Wij bieden u hulp en advies, toegespitst op uw persoonlijke situatie. U kunt bellen, mailen of chatten.