Drugsverslaving

Drugs zijn middelen die de hersenen beïnvloeden. Bij een drugsverslaving is iemand zo van bepaalde middel(en) afhankelijk dat hij of zij dit middel niet – of heel moeilijk – los kan laten. Als loslaten toch lukt kunnen er ernstige ontwenningsverschijnselen optreden.

Naast drugsverslaving bestaan er veel andere verslavingen. Bijvoorbeeld internetverslaving, seksverslaving, alcoholverslaving, gameverslaving en gokverslaving.

Ontstaan van drugsverslaving

Het is niet zo, dat iemand na één keer gebruiken verslaafd is. Meestal ontstaat de drugsverslaving geleidelijk; omdat het prettig voelt, gebruik je het middel nog een keer en raakt zo langzaam maar zeker verslaafd. Sommige mensen zijn hier gevoeliger voor dan anderen.

Indeling

De meest gebruikte indeling voor drugs is die naar de werking op de hersenen.

 • Stimulerende middelen:
  Geven het gevoel meer energie te hebben en alerter te zijn, vergelijkbaar met koffie en tabak. Bijvoorbeeld cocaïne en amfetamine (speed).
 • Verdovende middelen:
  Geven een roes, zijn kalmerend en ontspannend. Bijvoorbeeld heroïne en andere opiaten, zoals codeïne en morfine.
 • Bewustzijn veranderende middelen (tripmiddelen):
  Veranderen de stemming en de waarneming. Bijvoorbeeld LSD of hasj.

Symptomen van drugsverslaving

 • U heeft steeds meer van het verslavende middel nodig om het gewenste effect te bereiken.
 • Er treden ontwenningsverschijnselen op, specifiek voor dat middel. Of u neemt gelijksoortige middelen tegen deze ontwenningsverschijnselen.
 • U neemt het middel in steeds grotere hoeveelheden in, over een langere tijd dan eigenlijk de bedoeling was.
 • U wilt stoppen of minderen en heeft daar verschillende (vergeefse) pogingen toe gedaan.
 • U steekt veel tijd in het verkrijgen van het middel en/of het gebruiken daarvan.
 • Belangrijke sociale activiteiten, werk en/of vrijetijdsbesteding geeft u op of vermindert u om drugs te kunnen gebruiken.
 • Ook al weet u dat het middel zorgt voor (verergering van) fysieke of psychische problemen, u blijft doorgaan met het gebruik.

Als meerdere van deze symptomen zich tegelijkertijd voordoen kan dit wijzen op een drugsverslaving.

Hulp bij drugsverslaving

Een drugverslaving heeft vaak ontwrichtende gevolgen, zowel voor de verslaafde zelf als voor zijn of haar omgeving. Het is heel moeilijk om zonder professionele hulp een drugverslaving te overwinnen. Neem contact op met Korrelatie. Wij bieden u hulp en advies, toegespitst op uw persoonlijke situatie. U kunt bellen, mailen of chatten.